ورزشکاران برای تعیین میزان فشار تمرینات ورزشی به ضربان قلب خود توجه ویژه ایی دارند.همچنین مربیان نیز برای طراحی تمرینات ورزشی بدنسازی از ضربان قلب ورزشکار به عنوان یک معیار استفاده می نمایند . ضربان قلب کمتر در حالت استراحت نشان از آمادگی بدنی بیشتر ورزشکار می دهد یعنی ورزشکاری که در حالت استراحت 50 ضربه در دقیقه ضربان قلب دارد آماده تر از ورزشکاری است که 70 ضربه ضربان دارد. البته باید به رشته ورزشی ورزشکار نیز توجه کرد چرا که مثال بالا در رشته هایی که استقامت قلبی عروقی نقش مهمی ایفا می کند مصداق دارد.
فرمول اولیه محاسبه حداکثر ضربان قلب
ساده ترین روش شناخته شده برای محاسبه حداکثر ضربان قلب (MHR) استفاده از فرمول زیر است :
ضربان قلب بیشینه= 220 - سن
دکتر مارتا گولاتی و همکاران
طی تحقیقاتی که توسط دکتر مارتا گولاتی و همکاران در سال 2010 انجام شده است. میزان ضربان قلب بیشینه برای زنان باید متفاوت از شیوه سنتی بالا محاسبه شود . آنها این تحقیق را بر روی 5437 زن ورزشکار انجام دادند و استفاده از فرمول زیر را پیشنهاد می کنند :
ضربان قلب بیشینه (hmr)=206 – ( سن ×0.88 )
تحقیقات Londeree و Moeschberger
در یک مقاله توسط Londeree و Moeschberger (1982) که از سوی دانشگاه میسوری کلمبیا منتشر شد نشان داد که ضربان قلب بیشینه با سن متفاوت است و یک رابطه خطی نیست فرمول جایگزین زیر رو معرفی کردند :
ضربان قلب بیشینه = 206.3 – ( 0.711 × سن )
تحقیقات میلر و همکاران
مقاله میلر و همکاران که در سال 1993 منتشر شد فرمل زیر را به عنوان فرمول مناسب برای محاسبه ضربان قلب بیشینه پیشنهاد کردند
ضربان قلب بیشینه = 217 – ( 0.85 × سن )
محققان ایالات متحده آمریکا
جکسون و همکاران از محققان ایالات متحده آمریکا در سال 2007 میلادی فرمول زیر را به عنوان دقیق ترین رابطه بین سن و حداکثر ضربان قلب شناسایی کردند .
ضربان قلب بیشینه = 206.9 – ( 0.67 × سن )
محققان کشور اکراین
در تحقیقی که توسط ویت و همکاران در سال 2008 برای رشته های هوازی و غیر هوازی آموزش دیده انجام شد فرمول زیر را برای پیش بینی ضربان قلب بیشینه پیشنهاد کردند .
ضربان قلب بیشینه (مردان) = 202 – ( 0.55 × سن )
ضربان قلب بیشینه(زنان) = 216 – ( 1.09 × سن )